Blog

Legyen a fitnesz közös program

Rohanó életvitelünknek köszönhetően ébredéstől lefekvésig sietünk – rohanunk a munkahelyre, a gyerekekkel az iskolába, majd haza, bevásárolni, főzni. Gyakran merengünk el azon, hogy milyen jó lenne, ha több órából állna egy nap. Annyira hozzászoktunk már a szoros időbeosztáshoz, hogy otthon is mindenki a saját kiadott feladatát végzi. Ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy nem is találkozunk egymással, csak hogy nem töltünk minőségi időt párunkkal.

 

Eddzünk együtt partnerünkkel

Ha épp nem vagyunk párkapcsolatban, keressünk egy olyan barátot, akinek hasonló céljaik vannak a fitnesz terén. Nyugodtan tegyünk ki egy hirdetést a helyi fitneszteremben, amelyen részletezzük a kívánt időbeosztást, vagy akár saját gyalogló klubot is indíthatunk.

Így akár két legyet is üthetünk egy csapásra – mókásabb a dolog, könnyebben megy az edzés, emberi kapcsolatokat építhetünk vagy erősíthetünk.
Beszéljük át az elérendő célokat. Próbáljuk megtalálni azt az edzésformát, amely mindkettőnknek megfelel – lehet az séta, kocogás, úszás, kerékpározás, túrázás, konditermi edzés, tánc, jóga vagy akár pilates.  

Tanulmányok szólnak arról, hogy a partnerükkel való közös edzés valós és megfogható előnyökkel jár. “Akik együtt izzadnak, azok együtt is maradnak” tartja a mondás. Támogathatjuk egymást, megbeszélhetjük fitnesz céljainkat, beszámolhatunk sikereinkről és az esetleges kudarcokról. Ha vannak közös célok és közös edzések, a párkapcsolat is erősebbé válhat.

Azon párok szerint, akik együtt edzenek, könnyebb betartani az edzéstervet és könnyebb hosszú távú életmódbeli változásokat véghezvinni. A csapatként történő közös edzés során az ember még elkötelezettebb. Nem akarjuk cserbenhagyni partnerünket vagy kihagyni az edzést, így sokkal motiváltabbak vagyunk az edzésterv betartásában.  

 

Tartsuk ébren a szerelem tüzét!

Nem csak arról van szó, hogy felturbózzuk egészségünket és fenntartsuk jólétünket, fontos, hogy a romantika megmaradjon párkapcsolatunkban. Azok, akik együtt edzenek partnerükkel, boldogabbnak látják a másikat, elégedettebbek a párkapcsolatukkal és ettől még jobban szeretik egymást. A hab a tortán pedig, hogy a testmozgás felpezsdíti a szexuális életet is. Javítja a szervezetben a véráramlást és segít, hogy „kedvet kapjunk” hozzá.

 

Beszéljük ki gondjainkat

Eljön az a pillanat minden párkapcsolatban, amikor gondokkal kell szembenéznünk – beszélnünk kell reményeinkről, gyermekeinkkel kapcsolatos bánatunkról és félelmeinkről, munkahelyi gondokról vagy a befizetendő számlákról. Egy nő, aki közös edzésként együtt sétál férjével, azt mondja, a sétálás alatt számos problémát meg tudnak beszélni és együtt megoldást is találni. Ez az ő „közös idejük”, amikor kiszakadtak az elfoglalt hétköznapokból. Ahogy pedig teltek az évek, újabb és újabb mozgásformát találtak magunknak, amely megfelelt a változó igényeiknek.

 

A boldogság faktor

Természetesen a testedzés jótékony hatásairól már rengeteget olvastunk és hallottunk – hogy csökkenti a stresszt, segíti az elalvást, élesíti az elmét és feltölt energiával. Az edzés során szervezetünkben endorfin, szerotonin és dopamin szabadul fel, melyek a boldogságérzetért felelős neurotranszmitterek. Mindez igaz is, de a párkapcsolati szakértők emellett még arra is rávilágítanak, hogy az edzés maga is pozitív – fizikai és érzelmi - hatással lehet a párkapcsolatra.
 

Néhány jó tanács

- Tervezzük meg együtt az edzések időpontját, hogy mindkettőnk napirendjébe beleférjen.

- Legyen az edzés közös időtöltés, amikor megosztjuk egymással a napunkat, az új híreket és együtt nevetünk.

- Ha mindkét fél aktív, egy kis egészséges verseny további edzésre ösztönöz. (Az „egészséges” a kulcsszó, ne essünk túlzásokba.)

- Előfordulhat, hogy partnerünk nem azt csinálja, amit szeretnénk, vagy nem úgy csinálja, ahogy az nekünk tetszene – ilyenkor finoman közöljük álláspontunkat, inkább tegyünk javaslatot, de ne kritizáljuk. Legyünk mi is nyitottak partnerünk javaslataira.

- A közös edzés során bátoríthatjuk egymást és odafigyelhetünk egymásra. A cél a közös edzés, tehát ha esetleg nem vagyunk egy szinten partnerünkkel, legyünk türelmesek egymással.

- Formáljuk az előzetes terveket úgy, hogy mindkettőnknek megfeleljen. Vegyünk egy példát: elhatároztuk párunkkal, hogy minden nap 45 percet sétálunk közösen. A páros egyik tagja gyorsabban sétál a másiknál. Kezdjük a sétát azonos sebességgel és maradjunk egymás mellett 3 percig. A páros gyorsabb tagja sétálhat tempósabban a következő 3 percben, esetleg helyben futhat vagy nyújthat, míg partnere utoléri. Ez a sorozat ismételhető a 45 perces cél eléréséig.
 

A közös edzés felturbózza az egyéni teljesítményeket is, a teljesítményfokozódás akár a 24%-ot is elérheti. Ha partnerünk gyorsabb is nálunk, folytassuk a közös edzést, hiszen így előbb vagy utóbb feljavulunk az ő szintjére.  

Próbáltad már?

Slim Pasta® Spaghetti.

Slim Pasta® Spaghetti

610 Ft RÉSZLETEK