Blog

Fogyókúra okosan

Hogyan szabaduljunk meg a felesleges kilóktól?

A válasz egyszerű is meg nem is. Hiszen mondhatjuk, hogy ha kevesebb kalóriát eszünk, mint amennyit szervezetünk igényel, akkor fogyunk. A helyzet azonban sokkal bonyolultabb, hiszen számos tényező, például hormonok, anyagcsere, testalkat, életmód, munkaidő, munka jellege, testmozgás, alvásmennyiség, stb. befolyásolják szervezetünk energiaforgalmát.

A túlsúly, ill. elhízás súlyos egészségkárosító hatást fejt ki és krónikus betegségek kialakulásához – 2-es típusú cukorbetegség, magas koleszterinszint, magas-vérnyomás, mozgásszervi betegség, daganatos elváltozás, szívinfarktus, stroke, stb. - vezethet.

A betegségek megelőzése és kezelése mellett még számos egyéb oka lehet a fogyókúra elkezdésének, mint például a szebb test kialakításának igénye, a munkateljesítmény javítása, a fizikai és szellemi teherbírás növelése, nemzőképesség, ill. termékenység fokozása.

Egy amerikai statisztikai elemzés szerint a 2016-os top diéták között az első helyen a Mayo Klinika fogyókúrája szerepel, amelynek lényege a „Lose it! Live it!”, vagyis „Hagyd el! Éltesd!” Reggelire egészségeset válassz, egyél sok zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonát. Soha ne egyél TV-nézés, vagy számítógépezés, internetezés közben. Végezz minden nap legalább 30 perc testmozgást.

Csökkentsd a húsfélék, magas zsírtartalmú tejtermékek, csokoládék, édességek, rágcsálnivalók bevitelét. Hogy ha igen motivált vagy, akkor fokozatosan törekedj a kalóriabevitel kismértékű csökkentésére, a sportolás napi 60 percre történő emelésére és a „mű” ételek (tartósítószert, adalékanyagot, mesterséges ízesítőket tartalmazók) mellőzésére.

A tartós fogyás alappillérei a következők:

  • Csökkentett (kb. 500 kalória/ nap) energiabevitel
  • Optimális fehérje, zsír, szénhidrátarány (zsírok csökkentése)
  • Rostokban, folyadékban gazdag ételek fogyasztása (zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonák)
  • Legalább 30 perc testmozgás naponta
  • 7-9 óra pihentető alvás
  • Hatékony stresszkezelés (ha kell, szakember segítségével)
     

A megfelelő étrend biztosítása sokszor kihívást jelenthet a fogyókúrák idején, azonban léteznek olyan étrend-kiegészítők, amelyek segítik a fogyás hatékonyságát és pótolják mindazt az értékes mikrotápanyagot, rostot, amelyre nagy szükségünk van.

Dr. Boros Szilvia

Próbáltad már?

Slim Pasta® Spaghetti.

Slim Pasta® Spaghetti

610 Ft RÉSZLETEK